Lymfedrainage / Oedeemtherapie

Lymfedrainage / Oedeemtherapie

Oedeem is een opeenstapeling van lymfevocht waardoor zwelling kan ontstaan. Hierbij onderscheiden we 3 soorten oedeem: lymfoedeem, lipoedeem en oedeem ten gevolge van veneuze aandoeningen. De oorzaken zijn zeer verschillend en vereisen een gespecialiseerde aanpak.

Decongestieve Lymfatische Therapie (DLT) is de meest aangewezen en wetenschappelijk ondersteunde behandeling van oedeem. Hieronder verstaan we de combinatie van huidzorg, compressietherapie, oefentherapie en manuele lymfedrainage. Bij het luik van de manuele lymfedrainage passen wij technieken toe van zowel Vodder als Belgrado, dit om via de kwaliteiten die iedere techniek biedt, de beste behandelingen te kunnen voorzien.
Wij onderzoeken, evalueren en bekijken samen met u de therapiemogelijkheden om zo tot een optimale en gepersonaliseerde behandeling te komen.

Onze therapeute Mart Spiessens is gespecialiseerd in deze behandeling. Zij volgde zowel de opleiding Manuele lymfedrainage volgens Vodder als de interuniversitaire specialisatie-opleiding oedeemtherapie van Oedema. Mart is ook actief als kinesist binnen de lymfekliniek van het AZ ST Lucas te Gent.

Onze therapeute Nele Pugliari heeft een bijzondere interesse voor deze behandelingen en aandoeningen en start de interuniversitaire specialisatie-opleiding oedeemtherapie van Oedema in september 2021 met heel veel enthousiasme.

U kan ons terugvinden op deze erkende website’s : http://www.oedema.be + https://www.mldv.be/

Wat is oedeem?

Het lymfestelsel zorgt voor afweer tegen infecties en is een afvoersysteem voor eiwitten en andere partikels afkomstig uit de weefsels van ons lichaam. Dit systeem staat in verbinding met het bloedvaten systeem en loopt door het volledige menselijke lichaam. Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor zwelling kan ontstaan. Primair lymfe oedeem is een aangeboren vorm, in tegenstelling tot secundair oedeem dat een verworven karakter heeft.

Wat is het doel van lymfedrainage?

Doel van lymfedrainage is het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

Lymfedrainage stimuleert je lymfestelsel

De lymfedrainage bevordert de vochtdoorstroming doorheen het lymfestelsel, heft stagnaties (oedeem) op, verhoogt de immuniteit (weerstand), verlaagt stress en optimaliseert het hormonale stelsel.

Lymfedrainage is aangewezen bij

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder helpt bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.

 • Oedemenen of zwellingen na ongeval, operatie, borstamputatie of ten gevolge van circulatiestoornissen.
 • Reuma (ontstekingen)
 • Orgaanklachten: bijv. lever, nieren (allergieën), darmen (ziekte van Crohn), milt.
 • Klachten aan het zenuwstelsel, bijv. M.S. , gezichtsverlamming of hoofdpijn.
 • Migraine
 • Verstuikingen.
 • Bloeduitstortingen.
 • Klachten als gevolg van stress, bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen.
 • Spierpijnen en spierletsels.
 • Dystrofieën.
 • Slijtage.
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
 • Huidproblemen: bijv. chronische eczeem, acné, littekens.
 • Longaandoeningen: bijv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma.
 • Bloedcirculatiestoornissen: bijv. glaucoom, etalageziekte, open wonden.

Lymfedrainage is enkel op doktersvoorschrift.

Wat kan u verwachten?

Bij het intakegesprek wordt eerst aandachtig geluisterd naar uw verhaal
Uw klachten worden in kaart gebracht
Een eerste meeting (perimetrie) vindt plaats om nadien de behandeling en het effect ervan te kunnen opvolgen
Bij pitting oedeem, wanneer bij het aanduwen van de huid een putje ontstaat die niet onmiddellijk verdwijnt, gaan we eerst een intensieve fase toepassen en nadien wanneer de aandoening onder controle is, een onderhoudsfase.h3>

Hoe gaat lymfedrainage in zijn werk?

Tijdens de behandelingen lig je ontspannen neer terwijl de therapeut je masseert. De behandeling is pijnloos.

Hoe lang duurt een sessie lymfedrainage?

Een sessie duurt 30 minuten.

Mart en Nele zijn beide geconventioneerd. De tarieven en remgelden kunnen jaarlijks wijzigen. Details vindt u op de website van het RIZIV: www.riziv.fgov.be > zoekterm ‘tarieven kinesitherapeuten’.
De terugbetaling hangt af van de ernst van het lymfoedeem.
Een eerste afspraak is voornamelijk voor administratie, behandelplan, metingen, afspraken maken + opstart van de behandeling.
De terugbetaling hangt af van de ernst van het lymfoedeem.
Een eerste afspraak is voornamelijk voor administratie, behandelplan, metingen, afspraken maken + opstart van de behandeling.

Of stel uw vraag: 0489 19 30 60

Onze coaches voor Lymfedrainage / Oedeemtherapie

Hieronder het team dat jou kan helpen.
Al onze kinesisten zijn universitair gevormde kinesitherapeuten met hun specifieke  specialisaties.
Zij scholen zich constant bij via gespecialiseerde vervolgopleidingen en zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten en technieken voor het behandelen van je klacht.